Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na webinar “Žensko preduzetništvo za održivi razvoj”, u utorak 22. marta u 11 časova, putem platforme WebinarJam.

Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Zarade žena su manje od zarada muškaraca na svim obrazovnim nivoima, u svim zanimanjima i u gotovo svim sektorima delatnosti. Takođe, žene čine većinu u zanimanjima tzv. nižeg statusa (61%) koja karakterišu loši uslovi rada i niske zarade.

Prodor žena u sferu preduzetništva predstavlja značajan korak na putu emancipacije i sticanja ekonomske nezavisnosti kao prvog preduslova za rodnu ravnopravnost. Ipak, i žensko preduzetništvo i njegov razvoj, treba posmatrati u kontekstu izraženih rodnih nejednakosti.

Iako se u pogledu podrške preduzetništvu, uključujući i onu usmerenu na žene preduzetnice, beleže pozitivni pomaci, ocena i stručne i poslovne javnosti je da preduzetnici i preduzetnice i dalje posluju u nedovoljno stimulativnom okruženju: otežan im je pristup kapitalu, kamate su visoke, nema poreskih i drugih olakšica u prvim godinama nakon pokretnja biznisa niti dovoljno stimulativnih mera, naročito onih specifičnih.

Cilj webinara je da ukaže na rodnu statistiku i stanje u oblasti razvoja ženskog  preduzetništva, mogućnosti za unpređenje položaja žena preduzetnica i značaj mutisektorskog pristupa u kreiranju rodno osetljivih  mera podrške preduzetništvu.

Teme:  Žensko preduzetništvo i Agenda 2030

  • Žensko preduzetništvo kao ključ za dostizanje Ciljeva održivog razvoja
  • Programi podrške ženskom preduzetništvu, izazovi i perspektive
  • Značaj multisektorske saradnje u kreiranju rodno osetljivih mera
  • Razvoj ženskog preuzetništva, izazovi i perspektive

Panelisti/ Panelistkinje:

  • Branislava Simanić, Privredna komora Srbije
  • Olga Radovanović, Fond za razvoj Republike Srbije
  • Martina Petrović, Kompanija Lidl Srbija
  • Staša Stojkov Rošić, Kompaniji IKEA Srbija
  • Dina Rakin- Koalicija za razvoj solidarne ekonomije – TBC

Moderator: Marija Srdić

Možete se prijaviti OVDE

VREMENSKI OKVIR:

Od 60 do 90 minuta trajanja online panela u zavisnosti od interesovanja prisutnih da učestvuju u raspravi. Panelisti/kinje će imati na raspolaganju blokove u trajanju od 15 minuta da osnovnim informacijama uvedu učesnike u diskusiju.

Agenda

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x