Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na webinar Diskriminacija starijih i Agenda 2030“ koji će biti održan u utorak, 15. marta 2022. godine sa početkom u 12 časova putem WebinarJam online servisa. Govorićemo o diskriminaciji starijih u kontekstu primene Agende 2030 za održivi razvoj, oslanjajući se na jedan od najvažnijih principa Agende da niko ne ostane po strani (LNOB).

Link za prijavu možete naći OVDE.

Webinar na ovu temu organizujemo u okviru Socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“, koji obuhvata ciljeve održivog razvoja br. 1. Svet bez siromaštva; 2. Svet bez gladi; 3. Zdravlje i blagostanje; 4. Kvalitetno obrazovanje; 5. Rodna ravnopravnost.

Premda dobrobit populacije starijih građana ne predstavlja poseban cilj Agende 2030, mnogi aspekti koji se tiču ove društvene grupe prožimaju se kroz različite ciljeve i principe održivog razvoja, posebno imajući u vidu društveni, ekonomski i socijalni položaj starijih, borbu protiv siromaštva i gladi, pitanja zaštite ravnopravnosti i pristupa zdravstvenoj zaštiti, kao i jedan od vodećih principa održivog razvoja – da niko ne bude izostavljen.

Cilj webinara je da ukaže na zakonski i strateški okvir Republike Srbije u oblastima ostvarivanja prava starijih građana, njegovu povezanost sa Agendom 2030, ključne demografske pokazatelje, nalaze o diskriminaciji, zanemarivanju i nasilju nad starijima, kao i koncepte aktivnog starenja, intergeneracijske solidarnosti i postojeće dobre prakse koje doprinose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u ovoj oblasti.

Panelistkinje:

  • Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Nataša Todorović, Crveni krst Srbije
  • Snežana Simić, Profesorka Univerziteta u penziji
  • Snežana Šantić, Udruženje penzionera Stari grad
  • Borka Jeremić, Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji

Moderatorka: Sarita Bradaš, Fondacija Centar za demokratiju

Platforma „Održivi razvoj za sve“ podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Molimo Vas da se za učešće na webinaru registrujete ovde

Agenda

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x