Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju organizovale su, u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, sastanak 16 decembra, sa ciljem formiranja tematske grupe „Iskorenjivanje siromaštva“.

Tematska grupa formirana je u cilju pospešivanja uslova za ostvarivanje Cilja orživog razvoja 1. Svet bez siromaštva, i to pre svega pokretanjem dijaloga između ključnih aktera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Skupu su prisustvovali predstavnici donosilaca odluka, eksperti iz ove oblasti, predstavnici organizacija civilnog društva i medija.

Razgovor su otvorile Nataša Vučković (Fondacija Centar za demokratiju) i Ivona Gvozdenović (Fondacija Ana i Vlade Divac), a na sastanku su učestvovali članovi i članice tematske grupe: Slavica Đukić Dejanović (posebna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za Agendu 2030); Ljiljana Lučić; Osman Balić (Liga Roma); Snežana Šantić (Udruženje penzionera Stari grad); Marija Dražović (Praxis, Kraljevo); Suzana Ilić (Udruženje Rime); Jovana Krivokuća Milovanović (Forum mladih sa invaliditetom); Marija Jovanović (Fondacija Ana i Vlade Divac); Sarita Bradaš, Milena Mićović Trajković (Fondacija Centar za demokratiju), i drugi.

Članovi Tematske grupe su i Nada Lazić (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog); Žarko Šunderić (Centar za socijalnu politiku); Marijana Luković (Praxis, Kraljevo) i Tamara Skroza (novinarka).

U diskusiji se razgovaralo o izboru tema i izradi Akcionog plana tematske grupe, relevantnim dokumentima javnih politika, saradnji sa ključnim akterima iz lokalnih zajednica, socijalnom uključivanju i socijalnoj politici, pružanju socijalnih usluga na lokalnom nivou, programima podrške ranjivim grupama stanovništva, najvažnijim problemima ranjivih kategorija stanovništva, poput Roma, penzionera, osoba sa invaliditetom i drugih . Naglašeno je da, pored dosta dobrog normativnog okvira u ovoj oblasti, postoje veliki izazovi u implementaciji u praksi, a kao ključan problem apostrofirana je oblast zapošljavanja.

Naredni korak biće kreiranje Akcionog plana kojim će biti definisani specifični prioriteti Tematske grupe i vremenski rokovi za njihovo dostizanje.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x