Sastanak tematske grupe Energetska tranzicija kao prilika za održivi ruralni razvoj,  koja je uspostavljena od strane stuba zaštite životne sredine u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ održan je  6. decembra, u beogradskom Aeroklubu. Tema sastanka bila je tranzicija ruralnih oblasti prema obnovljivim izvorima energije, sa posebnim akcentom na proizvodnju energije iz biomase,

Sastanak je otvorila Lidija Radulović iz Fondacije BFPE, koja koordinira radom tematske grupe i koja je predstavila njen dosadašnji rad. Nakon nje, prisutnima u sali i na Zoom-u, obratio se Siniša Perić, pomoćnik ministra zadužen za strateško sagledavanje položaja sela i seoskog stanovništva u Ministarstvu za brigu o selu predstavljajući aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti. Posebno je istakao jedan od najznačajniji problema za efikasno korišćenje biomase u ruralnim predelima, a to je struktura zemljišnih poseda u Srbiji, gde dominiraju posedi manji od 2 hektara, što dovodi do niza logističkih izazova i prepreka u pogledu prikupljanja i transporta biomase.

U nastavku sastanka Goran Vasić iz Garancijskog fonda AP Vojvodine predstavio je svoje nalaze o energetskoj tranziciji kao prilici za održivi ruralni razvoj, kao i svoje preporuke za dalje delovanje države u ovoj oblasti. Nakon ovog izlaganja usledila je dinamična diskusija tokom koje su se energetske zadruge, agri-fotonaponski sistemi i kosagorevanje biomase sa ugljem u termoelektranama pojavili kao najznačajnije teme. Članovi tematske grupe značajan deo diskusije posvetili su razmatranju pitanja da li korist od upotrebe biomase u energetske svrhe prevazilazi negativne aspekte, kao što je zagađenje vazduha. Kao najznačajnija alternativi upotrebi biomase navedena je upotreba solarne energije, kao čistijeg izvora energije i lakšeg za instaliranje i održavanje.

Zaključci rada tematske grupe Energetska tranzicija kao prilika za održivi ruralni razvoj biće u vidu preporuka upućeni svim relevantnim institucijama, sa ciljem unapređenja strateškog i zakonodavnog okvira u oblastima upravljanja održivim izvorima energije i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x