Ekonomski stub Platforme „Održivi razvoj za sve“ održao je 25. novembra u prostorijama Impact Hub-a u Beogradu i preko Zoom platforme, konferenciju pod nazivom „MSP Srbije 2030: Saradnja – veliki iskorak za ‘malu’ privredu“. Događaj je okupio predstavnike preduzeća, razvojnih agencija, tehnoloških parkova i međunarodnih razvojnih organizacija. Na dva tematska panela razgovaralo se o uspešnim primerima samoinicijativnih modela saradnje, od poslovnih udruživanja/klastera do poslovnih inkubatora/naučno-tehnoloških parkova, kao i o povezivanju domaćih firmi, koje su se uspešno pozicionirale i šire se na svetskom tržištu, sa manjim preduzećima.

Dva su glavna zaključka Konferencije. Prvi zaključak je da se saradnjom, odnosno udruživanjem, MSP prevazilaze ograničenja i rascepkanost koja proizlaze iz njihove ograničene veličine, i da se samim tim stvara korist ne samo za preduzeća, već i za šire društvo. Drugo, zaključeno je da veće firme, sa već uspešnim nastupom na globalnom tržištu, treba za sobom da „povuku“ manje firme, koje su blizu ostvarivanja viših standarda poslovanja, ali ne mogu istovremeno da ulažu u njihovo ostvarivanje i osvajanje globalnih tržišta.

Konačno, produbljivanje i širenje saradnje u okviru MSP sektora može vrlo značajno da doprinese razvoju Srbije i ostvarivanju ključnih ciljeva i principa održivosti iz Agende 2030, poput dostojanstvenog zapošljavanja, razvoja lokalnih zajednica, zelenog rasta i, pre svega, da niko iz tog razvojnog procesa ne bude izostavljen.

Snimak Konferencije je dostupan online.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x