Šampioni održivosti kao primeri dobre prakse

26. novembar 2021 – Važnost još jačeg uvezivanja Ciljeva održivog razvoja u poslovanje kompanija i povećanje svesti o značaju ove teme u poslovnom sektoru bile su glavne teme „Nedelje održivog razvoja i poslovanja“ u organizaciji Foruma za ogovorno poslovanje i Smart kolektiva, koja je okupila veliki broj govornika iz državnog, biznis i civilnog sektora, kao i velikog broja malih i srednjih preduzeća.

Završnu reč na ovom celonedeljnom programu predstavljala je dodela priznanja „Šampioni održivosti“ kompanijama koje su tokom 2020. i 2021. godine realizovale projekte koji doprinose upravo ispunjenju Ciljeva održivog razvoja i predstavljaju primere dobre prakse.

„Agenda 2030 nije ništa manje nego ogroman transformativni proces ka održivom svetu. To se može postići samo kroz integrisani pristup i zajedničku odgovornost vlada, akademske zajednice, poslovnog sektora i civilnog društva, koji moraju da deluju zajedno. Vlada moje zemlje bi želela da podstakne privatni sektor u Srbiji da prihvati Globalni dogovor UN i da aktivno učestvuje u opštedruštvenom dijalogu za Agendu 2030, koji je uspostavljen u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, a koju zajednički podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke“, istakao je Njegova Ekselencija Urs Šmid, Ambasador Švajcarske, koji se zahvalio Smart kolektivu što sve aktere podseća da je poslovni sektor od velike važnosti za postizanje ciljeva Agende 2030.

Podršku Srbiji u sprovođenju Agende 2030 pruža i Vlada Nemačke.

„Sprovođenje Agende 2030 zajednički je poduhvat svih društvenih aktera i smatram da je od ključne važnosti da naglasim potrebu da političari, nacionalni i lokalni donosioci odluka i administracija prepoznaju privatni sektor kao ključnog partnera u ovom procesu. S druge strane, od jednakog je značaja istaći spremnost kompanija da se angažuju i rade sa lokalnim i nacionalnim institucijama, vladom i civilnim društvom na podsticanju održivog ponašanja i unapređenju svesti o postizanju Ciljeva održivog razvoja“, kaže Kristijan Šiling, Prvi sekretar ambasade Savezne Republike Nemačke za privrednu saradnju.

Specijalna savetnica predsednika Vlade Republike Srbije za Agendu 2030, gospođa Slavica Đukić Dejanović, takođe se obratila učesnicima i čestitala kompanijama na dodeljenim priznanjima: „Raduju nas dodeljena priznanja kompanijama koje su ispoljile najuspešnije prakse i za njih je naziv „šampioni održivosti“ u 2021. godini zaista adekvatan.“

Ističući značaj izveštavanja o nefinansijskom segmentu rada kompanija, kao doprinosa široj zajednici u sprovođenju Agende 2030, gospođa Djukić Dejanović  navela je da je pripremljen nacionalni dokument o posvećenosti postizanju Ciljeva održivog razvoja koji u jednom segmentu obuhvata i značaj privrednog i privatnog sektora u razvojnim procesima Srbije.

Za izuzetan doprinos različitim ciljevima Agende 2030 nagrađene su kompanije: Erste Banka, Coca-Cola HBC Srbija, Delez Srbija, Manpower Grupa Srbija, Nestle Adriatic S, Delta holding i Lidl Srbija.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x