Fondacija BFPE za odgovorno društvo je zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovala Tematski društveni dijalog “Ekonomsko osnaživanje Roma i ciljevi održivog razvoja u Srbiji“.

Skup, koji je održan 22. septembra u Palati Srbija, je okupio predstavnike relevantnih ministarstava, međunarodnih organizacija, Narodne skupštine, kao i organizacija civilnog društva koji se bave tematikom osnaživanja romske nacionalne manjine.

S obzirom da je ekonomsko osnaživanje Romkinja i Roma jedan od značajnih zadataka kojima država Srbija treba da se posveti, na skupu je bilo reči o jednakom pristupu ekonomskim resursima, boljim životnim uslovima, smanjenju siromaštva, sprečavanju diskriminacije pri zapošljavanju i mnogim drugim temama koje su vezane za položaj romske nacionalne manjine u Srbiji i njihov svakodnevni život.

Između ostalih, skupu se obratila i Prof.dr Marija Babović, ekspertkinja u oblasti ciljeva održivog razvoja, koja je predstavila publikaciju “Ne izostaviti nikoga iz razvoja – napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja među stanovništvom romskih naselja u Srbiji” čiji je i autor i koja je nastala kao rezultat saradnje između projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030” koji sprovodi GIZ i Republičkog Zavoda za Statistiku. Na ovaj način ostvarena je dodatna sinergija između Platforme “Održivi razvoj za sve” i drugih inicijativa na sprovođenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja u Srbiji.

Događaj je podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške i okviru projekta Društveni dijalozi, a agendu skupa i obavezujuća postupanja koja su proistekla nakon njega možete naći ovde.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x