Dva dana uoči Međunarodnog dana svesti o gubitku i bacanju hrane, Socijalni stub Platforme “Održivi razvoj za sve” koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa Fondacijom centar za Demokratiju, organizova0 je 27 septembra vebinar na temu “Doniranje hrane – potrebe i izazovi”.
Cilj vebinara je bio da ukaže na spremnost Srbije za ostvarivanje Cilja održivog razvoja 2 – “Svet bez gladi”, sa posebnim akcentom na Potcilj 2.2. – do kraja 2030. okončati sve oblike neuhranjenosti, uz postizanje (do kraja 2025. godine) međunarodno dogovorenih ciljeva koji se odnose na zaostajanje u telesnom razvoju dece mlađe od 5 godina i usmeriti pažnju na nutritivne potrebe adolescentkinja, trudnica i dojilja, te starijih lica.
Vebinar je obuhvatio i teme strateškog okvira i javnih politika za smanjenje gladi u Srbiji, raspoloživosti podataka za merenje napretka, te je ukazao na inicijative privatnog, javnog i poslovnog sektora usmerene na obezbeđivanje hrane najugroženijim kategorijama stanovništva i smanjenju bacanja hrane.
Kada su u pitanju politike socijalnog uključivanja i smanjenje gladi, Milica Stanković, rukovodilac sektora za razvoj usluga socijalnu zastitu i saradnju sa udruženjima iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda istakla je da svi strateški dokumenti koji se donose na lokalnom i nacionalnom nivou mogu da doprinesu ostvarivanju Agende 2030. Posebno su u tom smislu značajne “Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji” i “Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije”.
O učešću civilnog, javnog i biznis sektora u suzbijanju gladi na lokalnom nivou i raspoloživim resursima, potrebama i izazovima posebno su govorili Jelena Radojičić, stručna saradnica za socijalnu delatnost u Crvenom krstu Srbije kao i Aleksandar Vidaković, predsednik, Federacija banaka hrane Srbije.
Željko Mitkovski, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac govorio je ispred Koalicije za dobročinstvo o udruživanju i inicijativama koje doprinose povećanju donacija hrane za najugroženije i smanjenju bacanja hrane koja je još uvek bezbedna za ljudsku upotrebu – doniranju hrane, potrebama i izazovima i tom prilikom pozvao sve da se uključe inicijativi Spasimo hranu, spasimo humanost Koalicije za dobročinstvo.
Svi panelisti su bili saglasni da je logistika, odnosno organizacija distribucije hrane veliki izazov u praksi, ali da udruživanje i saradnja organizacija poput Banaka hrane, civilnog sektora i institucija umnogome doprinose rešavanju ovog problema.
Pogledajte prezentaciju Jelene Radojičić OVDE.
Snimak vebinara pogledajte OVDE.