Timočki Omladinski Centar, kao deo Ekonomskog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“, realizovao je u periodu od jula do septembra niz radionica sa mladim iz Zaječara, Knjaževca i Bora na temu ciljeva održivog razvoja.

U okviru ovih radionica, zajedno sa predavačem i moderatorom, Mladenom Šljivovićem, mladi iz Knjaževca, Zaječara i Bora kroz interaktivne radionice upoznali su se sa ciljevima održivog razvoja i mogućem doprinosu mladih u njihovom dostizanju. Na prvoj radionici koja je održana u Zaječaru fokus je bio na socijalnoj komponenti ciljeva održivog razvoja. Naime, mladima je dat zadatak da razmisle o potreba mladih u njihovoj lokalnoj zajednici, te kako da zadovoljavanje tih potreba uvežu sa Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja. Mladi Zaječarci i Zaječarke iznosili su realne probleme i potrebe, a predlozi su se odnosili na funkionalan i moderno opremljen Doma zdravlja i bolnicu, zatim na terene za rolere i bicikle, sređivanje kolovoza i trtoara, kao i na osnivanje klub za mlade koji bi okupljao mlade iz različitih društvenih grupa, a u okviru koga bi mogli da se povezuju i sarađuju. Takođe, mladi su kao jednu od glavnih potreba navodili više društvenih aktivnosti, kako sportskih, tako i kulturnih.

Mladi iz Knjaževca imali su zadatak da probleme i potrebe mladih iz Knjaževca povežu za ekonomskom komponentom ciljeva održivog razvoja, tačnije da razmisle šta bi i kako, ukoliko bi im neko obezbedio sredstva, napravili u svom gradu što bi uticalo na dostojanstven rad i ekonomski rast, ali in a razvoj industrije i infrastrukture kroz neke inovativne pristupe.

Treća radionica održana je u Boru, a mladi Borani su probleme i potrebe mladih povezivali sa komponentom zaštite životne sredine. Cilj je bio da razmisle o problemima i izazovima sa kojima se susreće njihova zajednica kada je u pitanju zaštita životne sredine i šta oni kao aktivni članovi i pokretači jedne zajednice mogu da učine kada je u pitanju zaštita životne sredine, pogotovu sa aspekta prevencije, a ne samo sanacije postojećeg stanja.

Svaku radionicu prati po jedan video, uz pomoć koga će i drugi mladi, a i svi ostali zainteresovani, videti koje to potrebe imaju i sa kojim se problemima susreću njihovi vršnjaci iz Zaječara, Knjaževca i Bora. Što je još bitnije, ovi video zapisi omogućiće da se stekne bolji uvid u njihove ideje za rešavanje problema i izazova mladih i cele zajednice u njihovim sredinama.

Ove video sadržaje bićete u prilici da u narednom period pogledate na web stranici platforme „Održivi razvoj za sve“ – sdgs4all.rs.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x