Tematska grupa Energetska tranzicija kao prilika za održivi ruralni razvoj, u okviru stuba životne sredine Platforme Održivi razvoj za sve, održala je svoj konstitutivni sastanak u utorak 27. jula. Ovo označava početak rada tematske grupe koja će predstavljati forum za debatu o prioritetima i mogućnostima za energetsku tranziciju u ruralnim oblastima i koja će služiti kao forum za razmenu mišljenja, iskustava i predloga politika među relevantnim akterima u datoj oblasti.

Tematska grupa imaće za cilj da osvetli nedovoljno jasan odnos između obnovljive energije i ruralnog razvoja u kontekstu trenutnog puta energetske tranzicije u Srbiji. I dok je energetska tranzicija sve više prepoznata kao obećavajuća šansa za ekonomski razvoj ruralnih područja, postoje značajni izazovi koji pogađaju opštine iz ruralnih regiona u ovom pogledu.

Prisutni članovi tematske grupe usaglasili su se da su nedovoljni ljudski kapaciteti, nepostojanje koordinacije između opština i izraženo niska energetska efikasnost objekata u ruralnim oblastima, neki od najznačajnijih izazova sa kojima se ruralne oblasti susreću u pogledu energetske tranzicije. S druge strane, upotreba otpada i agrarne biomase u energetske svrhe, formiranje energetskih zadruga, kao i proizvodnja iz solarne ili energije vetra u oblastima koja su za to pogodna, viđeni su kao značajni potencijali za pravednu energetsku tranziciju ruralnih oblasti.

Ovo je bio prvi od tri sastanka koji će tematska grupa održati, a koji će rezultirati sa dva predloga praktičnih politika koji će dati jasne predloge za rešenje identifikovanih problema na polju energetske tranzicije rarulnih regiona.

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x