Beograd, 15. april 2021. godine – Forum za odgovorno poslovanje i Smart Kolektiv održali su radionicu u Zaječaru o ulozi poslovnog sektora u dostizanju ciljeva održivog razvoja, namenjenu predstavnicima malih i srednjih preduzeća u ovom gradu, a u okviru Platfrome „Održivi razvoj za sve“. Na radionici su učesnici imali priliku da se upoznaju sa ciljevima održivog razvoja i načinima kako kroz svoje poslovanje mogu da doprinesu ostvarenju vizije za koju se Agenda 2030 zalaže.

O održivom poslovanju su govorili  Neven Marinović, Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, Tijana Koprivica, Direktorka održivog poslovanja u kompaniji Delta Holding, Sanja Jović, supervizorka kompanije Heineken i Vladimir Jovanović, stručni saradnik za razvoj socijalnog bankarstva u Erste Banci. Prisutnima se obratila i koordinatorka za privredu u okviru  Reginalne privredne komore Zaječar.

Neven Marinović je učesnicima predstavio na koji način da identifikuju svoj doprinos ciljevima održivog razvoja, i na osnovu toga ostvare komparativnu prednost na tržištu. Vladimir Jovanović je istakao da je primetna praksa finansijskih institucija i investitora da kao jedan od uslova za dodelu finansijskih sredstava  postavljaju poslovanje u skladu sa praksama održivosti, te se veruje da će se sve više ulagati u preduzeća koja su implementirala dobre prakse u svoje poslovanje.

Tijana Koprivica govoila je o društveno odgovornim praksama kompanije Delta holding i projektu „Naše selo“ koji se sprovodi u dva sela u blizini Zaječara – Dubočanima i Malom Jasikovu, a podrazumeva podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i oživljavanje ekonomske aktivnosti sela. Sanja Jović je sa učesnicima podelila zašto je bitna cirkularna ekonomija,  štedljivo i pažljivo korišćenje resursa, reciklaža i odgovorno upravljanje otpadom. Implementacija ovakvih principa u proizvodnji ne samo da je društveno odgovorno, već preduzeća na taj način štede, unapređuju svoju proizvodnju i svoje proizvode čine atraktivnijim.

Na sastanku je takođe predstavljen rad Globalnog dogovora u Srbiji i Foruma za odgovorno poslovanje, s obzirom da su ovakve asocijacija posebno značajne za širenje znanja, razmenu iskustva i međusobnu podršku preduzeća koja žele da se posvete održivom poslovanju.

Nakon izlaganja govornika, učešće su uzeli predstavnici malih i srednjih preduzeća iz Zaječara. Govorili su o svojim praksama poslovanja i  doprinosu koji ostvaruju prema zaposlenima i lokalnoj zajednici, ali i o izazovima sa kojima se susreću preduzeća. U okviru Platforme, saradnja sa preduzećima će se nastaviti kroz sprovođenje mentorskog programa gde će se dodatno raditi na podizanju kapaciteta i razmenu znanja preduzeća o Ciljevima održivog razvoja.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x