U petak, 25. decembra 2020.godine, u okviru platforme  “Održivi razvoj za sve”, održan je vebinar o cilju održivog razvoja 6: Čista voda i sanitarni uslovi za sve, u organizaciji Beogradske otvorene škole.

Pristup vodi za piće, sanitarnim uslovima i higijeni za sve ljude i na svakom mestu je osnova za zdrav i dostojantven život. To je cilj održivog razvoja broj 6 Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija. Tokom vebinara, osim o univerzalnom pristupu vodi, sanitaciji i higijeni, razgovarali smo i o tome:

  • Šta znači vodosnabdevanje za sve i na svakom mestu?
  • Gde je Srbija u odnosu na primenu cilja održivog razvoja 6?
  • Šta je i zašto je važan WAterSanitationHealth koncept?
  • Koji su primeri uspešnih projekata u Srbiji i šta su njihovi zaključci?
  • Šta pojedinci, a šta institucije mogu da urade kako bi doprineli čistoj pijaćoj vodi i boljim sanitarnim uslovima?

O svim ovim, za sve nas važnim temama, pričali smo sa Dr.sc.med. Draganom Jovanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koja je šef odseka za bezbednost vode za piće i kupališta pri centru za higijenu i humanu ekologiju. Razgovor sa njom je vodila Dušica Trnavac Bogdanović, projektna menadžerka Mladih istraživača Srbije.

Generalni zaključak panela bio je da je potrebno posvetiti više pažnje ovoj temi, pogotovu imajući u vidu značaj vode za trenutnu pandemiju, ali i generalno za održivi razvoji i sav živi svet na planeti. Vebinari i drugi događaji odlična su prilika za podizanje svesti kod građana o tome šta oni mogu da urade kako bi doprineli ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Snimak vebinara možete pogledati  OVDE.

Vebinar „Voda, zdravlje i dostojanstvo – Cilj održivog razvoja 6: ČISTA pijaća VODA i bolji SANITARNI USLOVI“ organizovan je u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – agenda 2030. Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju i Timočki omladinski centar.

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x