U četvrtak, 24. Decembra 2020.godine u okviru platforme  „Održivi razvoj za sve“, održan je vebinar o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

U okviru cilja 8 Agende 2030 – Dostojanstven rad i ekonomski rast, poseban potcilj 8.5 predviđa da se do 2030 postigne puna i produktivna zaposlenost i dostojanstven rad za sve. Vebinar je poseban naglasak stavio na zapošljivost osoba sa invaliditetom i inkluzivno radno okruženje, što se meri indikatorom – Stopa nezaposlenosti po polu, starosti i invaliditetu.  

Tokom vebinara predstavnici poslovnog sektora imali su priliku da saznaju više o značaju inkluzije osoba sa invaliditetom u radno okruženje, te da se susretnu sa primerima dobre prakse kompanija koje zapošljavaju teže zapošljive grupe. Na vebinaru je predstavljen projekat „Poslovna inkluzija“ koji je usmeren na stvaranje ravnopravnih šansi za zaposlenje, kao i delovi nove Nacionalne strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

ovoj temi su govorili:  Marija Škrbić Dražić (Manpower Group), Ljupka Mihajlovska (bivša članica radne grupe Vlade Republike Srbije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom), Milica Mišković (Forum za odgovorno poslovanje) i  Nevena Đaković (Delhaize Srbija) 

Panelistkinje su na kraju zaključile da je potrebno posvetiti pažnju ovoj temi na nivou čitavog društva, preduzeti korake i inicirati poboljšanje društvenog i ekonomskog  položaja osoba sa invaliditetom. Istaknut je značaj fleksibilanog pristupa i korišćenja potencijala digitalnih tehnologija putem kojih se otvaraju vrata za veću inkluzivnost osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa. 

Snimak vebinara možete pogledati  OVDE 

Vebinar je organizovan u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u sklopu projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost. 

 

 

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x