Izveštaj „Srbija 2030: razvojni prioriteti – izveštaj nedržavnog sektora”, sačinjen od strane organizacija civilnog društva okupljenih oko Platforme „Održivi razvoj za sve“, predlaže ključne razvojne prioritete kojima Srbija treba da teži u narednoj deceniji kako bi obezbedila kvalitetniji život svojim građanima.

Prioriteti su svrstani u 8 prioritetnih celina:

(I) zdrav život i zdravstvena zaštita dostupni svima;

(II) dostojanstvo za sve građanke i građane Srbije;

(III) evropski nivo vladavine prava i kvaliteta institucija;

(IV) konkurentna privreda i produktivni poslovi;

(V) veštine za održivi i pametni razvoj i budućnost rada;

(VI) odgovorna i efikasna upotreba prirodnih resursa;

(VII) čiste i otporne lokalne zajednice; i

(VIII) očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa.

Ključni nalazi Izveštaja imaju za cilj i da pozovu Vladu Republike Srbije i sve nadležne donosioce odluka da što pre započnu proces izrade sveobuhvatnog Plana razvoja, predviđenog Zakonom o planskom sistemu, kao i proces nacionalizacije Agende 2030 – i da ta dva procesa informišu i podstaknu. Izveštaj ilustruje na koji način se Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja mogu koristiti pri formulisanju nacionalnih razvojnih prioriteta i politika. Očekujemo da će ovaj izveštaj motivisati zainteresovane strane – pre svega organizacije civilnog društva i poslovni sektor – da aktivno doprinesu daljem dijalogu na temu oblikovanja pravca razvoja društva i izbora prioriteta.

Ceo izveštaj možete preuzeti u sekciji dokumenta.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x