Timočki Omladinski Centar TOC organizovao je u sredu 11. novembra 2020. godine vebinar pod naslovom „Zašto mladi odustaju od traženja posla i kako ih pokrenuti?“ u okviru cilja održivog razvoja 8 – Dostojanstven rad i ekonomski rast. Na vebinaru su govorili  Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji i Nevena Nikolić iz organizacije Beogradski centar za ljudska prava.

Cilj vebinara bio je da skrene pažnju na mlade u NEET („Not in Education, Employment, or Training“), statusu kao značajanu grupu mladih u Srbiji sa kojima treba da se radi, kao i na mere koje mogu pokrenuti mlade na aktivno traženje posla. Takođe, tokom vebinara bilo je reči o tome kako doprineti socijalnoj i radnoj aktivaciji mladih u NEET statusu, kroz one-stop-shop koncept kao meru intervencije u aktivnim merama zapošljavanja kao odgovor na rastuću nezaposlenost i neaktivnost mladih na tržištu rada.

Tokom vebinara, od naših govornika mogli smo da čujemo da je međusektorska saradnja, kada je u pitanju rešavanje NEET statusa jedne mlade osobe, jako važna, pogotovu što većinu tih mladih ljudi čine mladih iz ruralnih sredina ili manjih gradova i opština, koji možda i nemaju puno mogućnosti za neformalno obrazovanje. Takođe, uspostavljena je saglasnost da je neophodno da formalni sistem, tj.  škole, prepoznaju  značaja uključivanja mladih u neformalno obrazovanje i da pomognu mladima da se obrate organizacijama koje mogu da im pomognu da izađu iz NEET statusa. Na ovaj način, organizacije preuzimaju ulogu mosta između institucija i mladih.

Kao primer dobre prakse saradnje institucija i organizacija navedeni su primeri upravo ove dve organizacije čiji su predstavnici i govorili na vebinaru. Dostignuća mladih u Srbiji u saradnji sa mesnim kancelarijama u opštinama Svrljig i Raška došli su do omladinskih klubova u tim mesnim zajednicama koji su ih spojili sa mladima u NEET statusu, a koje su kasnije Dostignuća mladih uvela u svoje aktivnosti da uče kroz „job shadowing“ u učeničkim kompanijam. Mladi su tada imali priliku da steknu nova preduzetnička znanja i iskustva, ali i da steknu druge veštine koje će im pomoći da budu konkurentni na tržištu rada. Beogradski centar za ljudska prava je s druge strane u 5 gradova u Srbiji, među kojima je i Zaječar, oformio Community HUB-ove, koji na neki način predstavljaju prostor zajednice, a unutar kojih zajedno rade predstavnici organizacija za mlade, kao i predstavnici gradskih uprava, nacionalne službe za zapošljavanje i centara za socijalni rad. Ideja je da oni zajedno razviju programe kojemogu ponuditi mladima u NEET statusu, koji bi predstavljali programe podrške za zapošljivost mladih, a kroz principe omladinskog rada, tj. kontinuiranog rada sa mladima, praćenja i mentorisanja.

Vebinar Zašto mladi odustaju od traženja posla i kako ih pokrenuti? realizovan je u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Partneri na Platformi su Fondacija Ana and Vlade DivacCentar za visoke ekonomske studijeBeogradska otvorena školaFondacija centar za demokratijuTimočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u agendi za održivi razvoj 2030.

Ovaj vebinar možete pogledati na sledećem linku

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x