U petak, 6. novembra 2020. godine, u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“, održan je vebinar o nefinansijskom izveštavanju u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

U okviru cilja 12 Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, potcilj 12.6 je specifičan samo za poslovni sektor i glasi: „Podsticati kompanije, posebno velike i međunarodne, da usvoje održive prakse i da integrišu informacije o održivosti u svoj ciklus izveštavanja“. Ovaj potcilj naglašava važnost integrisanja informacija o održivosti u cikluse izveštavanja i meri se brojem kompanija koje izdaju izveštaje o održivosti.

Svrha vebinara bila je da upozna preduzeća sa značajem koje nefinansijski izveštaji mogu imati za unapređenje njihovog poslovanja, odnosno sa novinama koje donosi izmenjen Zakon o računovodstvu, kao i primerima iz prakse kompanija sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju. Privredna društva koja se bave ovakvim vidom izveštavanja mogu bolje da razumeju, izmere i komuniciraju svoje ekonomske, društvene i ekološke performanse, postave željene ciljeve i time unaprede svoje poslovanje.

Na vebinaru su govorili: Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje, Aleksandar Janjušević, šef Odseka za računovodstvo i reviziju u Ministarstvu finansija, Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje u Delta Holdingu, i Teodora Pasulj, Community executive u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija.

Na kraju, zaključilo se, pred Srbijom je izazovan zadatak da poveća broj kompanija koje izveštavaju, kao i da zakonska obaveza ne treba biti shvaćena kao ispunjenje forme, već da kvalitet izveštaja treba najpre da posluži samim preduzećima za unapređenje poslovanja i građenje poverenja sa lokalnom zajednicom.

Snimak vebinara možete pogledati ovde: https://event.webinarjam.com/go/replay/66/koqgqbzgfw8czvu1

Vebinar je organizovan u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u sklopu projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x