Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju, kao koordinatori socijalnog stuba projekta “Održivi razvoj za sve” organizovali su u petak, 30. oktobra 2020. godine webinar “SDG4: Kako se obrazujemo u vreme COVID-19?” koji je bio namenjen predstavnicima stručne ali i šire javnosti zainteresovane za pitanja obrazovanja. Panelisti na webinaru su bili Dragana Malidžan Vinkić, Koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – SIPRU, Aleksandar Baucal, Profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i Jelena Žunić Cicvarić, Programska direktorka, Užički centar za prava deteta.

Tokom diskusije o aktuelnim izazovima koji se postavljaju pred obrazovnim sistemom u vreme pandemije, kompetenti sagovornici nastojali su da ukažu na prednosti i nedostatke ovakvog načina obrazovanja, na kvalitet obrazovanja koji se online metodom postiže kao i da identifikuju kakve efekte učenje na daljinu ima u slučaju dece iz različitih socijalnih grupa.

Dragana Malidžan Vinkić je započela diskusiju upravo sa temom pozitivnih i negativnih efekata na obrazovni sistem ističući kao negativan efekat to što se osim socijalne sada stvara i digitalna isključivost izvesnih socijalnih grupacija, dok u pozitivne ubraja brzu adaptaciju obrazovnog i podizanje digitalnih kompetencija i profesora i đaka.

Profesor Aleksandar Baucal je ukazivao na kompleksnost četvrtog cilja održivog razvoja i na činjenicu da obuhvata celu populaciju a ne samo đake školskog uzrasta, pa da se u tom smislu mora obratiti pažnja na obezbeđivanje uslova za permanentno obrazovanje što je većeg broja ljudi. Takođe, istakao je da pored evidentnih problema država Srbija evidentno ima kapaciteta i potencijala da unapredi obrazovni sistem.

Jelena Žunić Cicvarić se posebno bavila obrazovnim potrebama učenika u najmlađem uzrastu i neophodnošću da se što većem broju dece obezbedi balansirana dostupnost obrazovnog sadržaja.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x