Socijalni stub Platforme „Održivi razvoj za sve organizovao je 30. septembra 2024. godine u Užicu panel međuopštinskog učenja pod nazivom „Međuopštinska razmena u planiranju lokalnog razvoja“ sa ciljem da se podstakne povezivanje i razmena lokalnog znanja i iskustva i unapređenje saradnje među jedinicama lokalne samouprave.

Teme događaja bile su planiranje održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta i razvoja otpornih zajednica, kao i integrisanje rodne perspektive i osnovnog principa Agende 2030 Da niko ne bude izostavljen u planiranje lokalnog ekonomskog i socijalnog razvoja.

Skup su otvorile/i: Nataša Vučković, Fondacija Centar za demokratiju; Ivona Gvozdenović, Fondacija Ana i Vlade Divac; i Miodrag Petković, član Gradskog veća, Užice.

Na panelu Planiranje održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta i razvoj otpornih zajednica učestvovali su: Avram Ilić, pomoćnik gradonačelnice za razvoj i unapređenje ruralnih područja, grad Užice; Branislav Mitrović, predsednik skupštine, grad Užice; Slavko Lukić, Regionalna razvojna agencija Zlatibor; Jelena Mihajlović-Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj (SKGO); Marijana Đokić, rukovoditeljka Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Varoš; Marija Cvetić, pomoćnica predsednika opštine Arilje; Edin Bašić, UNOPS; Lana Hadži-Niković, Centar za visoke ekonomske studije; Radovan Milenković, UGS Nezavisnost.

U panel diskusiji na temu Integrisanje rodne perspektive u planiranju lokalnog ekonomskog i socijalnog razvoja govorili su: Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku, grad Užice; Tijana Kostić, zadužena za pitanja rodne ravnopravnosti, grad Užice ; Jelena Leković, predsednica komisije za rodnu ravnopravnost, opština Nova Varoš; Marina Tucović, Ženski centar Užice; Jelena Prokić, Užički centar za ljudska prava i demokratiju; Sarita Bradaš, Fondacija Centar za demokratiju; i Jelena Žunić-Cicvarić, Užički centar za prava deteta.

Na skupu je naglašeno da je potrebno raditi na prikupljanju podataka na lokalnom nivou kako bi se mogle kreirati javne politike, od lokalnog do centralnog nivoa. Neophodno je prikupljati primere dobre prakse iz drugih zemalja koje imaju slične probleme. Koordinacija donatora je takođe izuzetno važna.

Zaključeno je da postoje mogućnosti za međuopštinsku saradnju, pogotovo u planiranju socijalnih usluga. Neophodno je unaprediti znanje i razumevanje predstavnika lokalnih samouprava kada je u pitanju rodno odgovorno budžetiranje. Pored međuopštinske važna je i međusektorska saradnja.

Na osnovu sastanaka sa predstavnicima JLS održanih u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ biće izrađen okvir mogućnosti za saradnju u vidu smernica o raspoloživim resursima za saradnju.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najpopularnije
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x