U ponedeljak, 30. septembra, u čajetinskoj biblioteci održan je Okrugli sto na temu lokalizacije ciljeva održivog razvoja u Čajetini i Užicu, kroz unapređenje saradnje JLS Užice i Čajetina, lokalnih institucija i organizacija i građanskih udruženja radi pripreme i usvajanja lokalnih javnih politika koje su u skladu sa Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja.

Učesnici su podsetili da na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine (član 68), „jedinice lokalne samouprave donose Program zaštite životne sredine na svojoj teritoriji u skladu sa Nacionalnim programom i planovima, i svojim interesima i specifičnostima“.

Dušan Gavrić, iz Opštinske uprave Čajetina naglasio je da je u toku izrada Nacrta Plana razvoja opštine koji podrazumeva i izradu lokalne dokumentacije za zaštitu životne sredine. Vera Blagojević, rukovodilac Službe za komunalne poslove u KJP Zlatibor, rekla je da je u taj budući Nacrt Plana razvoja opštine neophodno staviti i izradu Programa zaštite životne sredine u opštini Čajetina.

Na ovom prvom javnom događaju u okviru projekta učestvovali su predstavnici lokalne uprave opštine Čajetina, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, javnih preduzeća, obrazovnih institucija, Zelenog Saveta, Saveta za održivi razvoj i edukaciju, lokalnih medija i civilnih organizacija. Svi učesnici su dali značajan doprinos razgovoru i doneti su zaključci čijom primenom će se omogućiti uspešna dalja realizacija projekta.

Drugi okrugli sto biće održan u Užicu krajem oktobra.

Okrugli sto je deo projekta Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu, koji realizuje Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine u saradnji sa  Udruženjem nastavnika „Opstanak“ iz Užica i u partnerstvu sa JLS Užice i Čajetina. Projekat je podržan u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj kojim rukovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) kao koordinator stuba zaštite životne sredine Platforme “Održivi razvoj za sve“.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najpopularnije
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x