Preporuke za integrisanje rodne perspektive u rad socijalno ekonomskih saveta i socijalni dijalog

Preporuke za integrisanje rodne perspektive u rad socijalno ekonomskih saveta i socijalni dijalog nastale su u prvoj polovini 2024. godine kao deo aktivnosti  savetodavne ekspertske tematske grupe „Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti  sve žene i devojčice“ , kojom koordinira Socijalni stub Platforme “Održivi razvoj za sve”.

Fondacija Ana i Vlade Divac prepoznala je  potrebu za uključivanjem rodne perspektive u rad socijalno-ekonomskih saveta i socijalni dijalog. Poslodavci su, kroz svoja udruženja na različitim nivoima, ključni partneri u ovom procesu. Uz ekspertizu Fondacije Divac i iskustva poslodavaca, razvijene su preporuke za Integrisanje  rodne perspektive u rad socijalno-ekonomskih saveta i socijalni dijalog.

Socijalni dijalog, kao temelj demokratskog društva, predstavlja ključan mehanizam za usaglašavanje interesa različitih socijalnih partnera, uključujući organe javne vlasti, udruženja poslodavaca i sindikate. U okviru Agende 2030, socijalni dijalog igra centralnu ulogu. Kroz konsultacije, koordinaciju i pregovore između vlada, radnika i poslodavaca, on stvara potrebne uslove i politike za ostvarivanje  ciljeva održivog razvoja i doprinosi donošenju odluka koje su  inkluzivne i participativne na svim nivoima.

Dostizanje rodne ravnopravnosti jedan je od najvažnijih razvojnih ciljeva u svakom demokratskom i progresovnom društvu. A ideja rodne ravnopravnosti ne može biti ostvarena bez mogućnosti da žene i muškarci imaju i jednaka prava i jednake mogućnosti korišćenja i koristi od svih resursa (materijalnih, finansijskih, ljudskih, socijalnih, političkih itd) kojima društvo raspolaže. Otuda je od velike važnosti perspektivu rodne ravnopravnosti integrisati u sve institute u kojima se vodi dijalog, usaglašavaju razvojni prioriteti i javne politike uključujući i socijalno-ekonomske savete (kao nezavisne organe) i nosioce socijalnog dijalog na svim nivoima. U tom kontekstu potrebno je sve socijalne partnere podsticati na novi pristup u radu koji se temelji na obavezama utvrđenim u Zakon o rodnoj ravnopravnosti1 i ciljevima Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najpopularnije
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x