Socijalni stub Platforme “Održivi razvoj za sve” održao je u petak 4. oktobra 2024. godine javnu debatu na kojoj je predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora predstavljene preporuke za integrisanje rodne perspektive u rad socijalno ekonomskih saveta. Na  javnoj debati učestvovali su predstavnici Unije poslodavaca Srbije , Unije poslodavaca Vojvodine, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predstavnici civilnog sektora.

U okviru Agende 2030, socijalni dijalog igra centralnu ulogu i kao temelj demokratskog društva, predstavlja ključan mehanizam za usaglašavanje interesa različitih socijalnih partnera, uključujući organe javne vlasti, udruženja poslodavaca i sindikate. Kroz konsultacije, koordinaciju i pregovore između vlada, radnika i poslodavaca, on stvara potrebne uslove i politike za ostvarivanje  ciljeva održivog razvoja i doprinosi donošenju odluka koje su  inkluzivne i participativne na svim nivoima.

„Dostizanje rodne ravnopravnosti jedan je od najvažnijih razvojnih ciljeva u svakom demokratskom i progresovnom društvu. A ideja rodne ravnopravnosti ne može biti ostvarena bez mogućnosti da žene i muškarci imaju i jednaka prava i jednake mogućnosti korišćenja i koristi od svih resursa (materijalnih, finansijskih, ljudskih, socijalnih, političkih itd) kojima društvo raspolaže. Otuda je od velike važnosti perspektivu rodne ravnopravnosti integrisati u sve institute u kojima se vodi dijalog, usaglašavaju razvojni prioriteti i javne politike uključujući i socijalno-ekonomske savete (kao nezavisne organe) i nosioce socijalnog dijalog na svim nivoima.  U tom kontekstu potrebno je sve socijalne partnere podsticati na novi pristup u radu koji se temelji na obavezama utvrđenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i ciljevima Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030″ rekla je Ivona Gvozdenović, projektna menadžerka u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

„Za veliku je pohvalu sto je aktivnost za izradu smernica sprovedena od strane Fondacije i sad je i objavljena. Ukoliko vi odlučite da otvorite siri društveni dijalog na ovu temu naše ministarstvo vam je na raspolaganju, da pozovemo nove partnere i razmatramo nove ideje koje bi jedan tako veliki skup mogao iznedriti“, rekla je Biljana Stojković, viša savetnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najpopularnije
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x