Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme “Održivi razvoj za sve” pripremile su drugi po redu Monitoring izveštaj o napretku u pripremljenosti Srbije za sprovođenje Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja.

Agenda 2030 za održivi razvoj je dokument, koji predstavlja dogovor na svetskom nivou o tome kako želimo da svet izgleda u 2030. godini. Sastoji se iz 17 ambiciozno postavljenih i univerzalnih ciljeva održivog razvoja, poput iskorenjivanja siromaštva, smanjenja nejednakosti i preduzimanje akcije za borbu protiv klimatskih promena i njihovih posledica itd.  Srbija se usvajanjem Agende 2030 obavezala na njihovo sprovođenje.

Monitoring izveštaj “Srbija 2030: Upravlja li Srbija svojim (održivim) razvojem” predstavlja opsežnu analizu pripremljenosti Srbije za sprovođenje Agende i namenjen je državnim institucijama, kao vid pomoći u radu na ovom međunarodnom dogovoru od izuzetne važnosti. Određeni napredak je primetan, ali i nakon isteka gotovo polovine perioda za sprovođenje Agende, izostaje pokretanje ključnih procesa poput usvajanja Plana razvoja Republike Srbije. Njegovo donošenje uspostavilo bi strateški okvir za sprovođenje Agende, kao i nacionalizaciju ciljeva održivog razvoja na osnovu široko sprovedenog društvenog dijaloga. Nacionalizacija i integracija ciljeva održivog razvoja u planska dokumenta, komplementarna je sa procesom evropskih integracija. Evropska unija je 2016. godine potvrdila da će sprovoditi Agendu kroz svoje javne politike. Pored toga, Međuresorna radna grupa za Agendu 2030, jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za njeno sprovođenje, ne postoji od 2020. godine, a njeno ponovno formiranje nije na vidiku. Još jedan problem je što nadležne grupe ili pojedinci u Vladi i relevantnim institucijama koji se bave Agendom 2030 nisu poznati javnosti, što dodatno smanjuje institucionalne kapacitete za njeno sprovođenje.

 

U okviru izveštaja analizirane su promene pripremljenosti za dostizanje pojedinačnih ciljeva održivog razvoja. U fokusu su promene nastale tokom prošle godine, u odnosu na 2020. godinu, koja je obrađena u prvom Monitoring izveštaju Platforme: “Srbija 2030: Pripremljenost za sprovođenje Agende 2030”. Pažnja je usmerena na promene u strateškom, zakonodavnom, institucionalnom okviru, kao i mehanizmima za praćenje napretka u sprovođenju Agende 2030.

Novina ovogodišnjeg izveštaja je ta što je, za isti period, analiziran napredak u ispunjenju prioritetnih potciljeva održivog razvoja. Oni su definisani u prošlogodišnjem Izveštaju „Srbija 2030: razvojni prioriteti – izveštaj nedržavnog sektora”, nakon sprovedenog konsultativnog procesa sa svim značajnim društvenim akterima.

U posmatranom periodu, ostvaren je makar blagi napredak u okviru za sprovođenje više od pola ciljeva. Međutim, potrebno je uložiti dodatne napore, posebno u pokretanju procesa izrade i donošenja Plana razvoja, kako bi se Srbija dodatno približila ispunjenju ciljeva održivog razvoja Agende 2030. Detaljnu analizu promena u ovim oblastima, kao i preporuke  pronaći ćete u Izveštaju, kojem možete pristupiti OVDE.

Podelite:
Sustainable development for all

17 global goals

Guided by these goals, we work together to build a better future for all.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x