U Beogradu je 20. juna 2024. godine održana druga sednica Radne grupe 15 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Sednicu su otvorili Sonja Licht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Damir Dizdarević, koordinator RG 15. Dnevni red obuhvatao je veoma značajne teme za energetsku politiku, sa posebnim osvrtom na inicijativu za uključivanje Srbije i Zapadnog Balkana u sistem trgovine emisijama Evropske unije (EU ETS) i diskusiju o potencijalnom korišćenju nuklearne energije u Republici Srbiji.

Kao i na prvoj sednici Radne grupe 15 koja je održana u februaru ove godine, i druga sednica Radne Grupe bila je posvećena informisanju članova o procesu pristupanja Srbije i regiona EU sistemu trgovine emisijama, jednom od glavnih alata pomoću kojeg Evropska unija želi da se izbori sa globalnim zagrevanjem. Ovom inicijativom, BFPE se bavi u okviru Platforme “Održivi razvoj za sve” kao deo stuba zaštite životne sredine. Cilj ove zagovaračke aktivnosti je da, pored regionalnog nivoa na kome se ova inicijativa već sprovodi kroz projekat „Zapadni Balkan: dekarbonizacija za energetsku bezbednost“, radi na okupljanju stručne javnosti, kreatora i donosioca odluka u Srbiji kako bi se svi ključni akteri što bolje pripremili za buduće aktivnosti na ovom planu.  Informisanje članova Radne grupe o pristupanju Srbije EU ETS-u od suštinske je važnosti kako bi se u inicijativu uključili predstavnici organizacija civilnog društva, kao i šira stručna javnost, imajući u vidu važnost ovog procesa i potrebu za zajedničkim delovanjem ka ostvarenju ovog cilja u što skorijoj budućnosti.

Aleksandar Kovačević, ekspert i saradnik RG15, predstavio je najnovija dešavanja u vezi inicijative za uključivanje Srbije i Zapadnog Balkana u EU ETS. U martu održanoj CEPS Ideas Lab konferenciji u Briselu, u kojoj su učestvovali i predstavnici BFPE, 75% prisutnih ocenilo je da je inicijativa ostvariva, dok preostalih 25% ispitanika nije imalo dovoljno informacija, ali nisu bili negativno nastrojeni prema njoj. Većina učesnika smatra da je potrebno prevazići političke prepreke kako bi se Srbija a i ceo region uključio u sistem EU ETS. Uključivanje u ovaj sistem je ključno za nove investicije u elektro energetski sistem, dekarbonizaciju i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja, pristupačne i ekonomski isplative energije.

Istaknuto je da je ulazak u EU ETS prvi korak ka postupnom pristupanju Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Na Prolećnom seminaru Bečkog Instituta za međunarodnu ekonomiju, naglašeno je da je energetska sigurnost preduslov za ekonomski i industrijski razvoj regiona.

Presdstavnici BFPE, zajedno sa predstavnicima Ministartsva za energetiku Srbije učestvovali su i na Makedonskom energetskom forumu u Skoplju, gde su predstavnici ministarstava energetike iz regiona pokazali značajno interesovanje za uključivanje u EU ETS. Trenutno se priprema dokument za ministarski sastanak u Banjaluci, kojim će se formalno zatražiti uključivanje u ovaj sistem. Kovačević je naglasio potrebu za detaljnim planom koji bi uključivao besplatne alokacije unutar EU ETS-a i stvaranje pretpostavki za neophodne investicije. Ovaj proces se vidi kao konkretan korak ka postupnom pristupanju EU, pružajući šansu za razvoj regiona, kao i za Srbiju.

Drugi deo sednice bio je posvećen diskusiji o nuklearnoj energiji u Republici Srbiji, na kojoj su govorili Slobodan Bubnjević, naučni novinar i pisac, i Dr. Dragomir Bondžić sa Instituta za savremenu istoriju.

Sednica je zaključena diskusijom o ključnim preporukama za Ministarstvo rudarstva i energetike i izborom tema za sledeću sednicu RG15. Članovi i članice Radne grupe 15 su se složili da je neophodna sveobuhvatna strategija razvoja energetike koja će biti u skladu sa EU standardima, uz posebnu pažnju na obrazovanje kadrova i podršku javnosti za energetske projekte. Takođe, od strane članova Radne grupe, ponuđena je aktivna podrška na putu Srbije ka EU ETS-u i naglašena je važnost saradnje organizacija civilnog društva, stručnjaka i akademske zajednice na ovom putu.

Podelite:
Preptlati me na ovu temu
Obavesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Održivi razvoj za sve

17 globalnih ciljeva

Vođeni ovim ciljevima, svi mi – vlade, preduzeća, civilni sektor i javnost – radićemo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve.

0
Zanima nas vaše mišljenje – javite nam se u komentarima!x